Powiat kutnowski. Smaki Regionu Łódzkiego. Wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Grzyby i kapusta – to duma powiatu kutnowskiego. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Stanisławiczanki ze Stanisławic w gminie Bedlno robią z nich wyśmienite pierogi.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami poleca przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Renata Torzyńska.

Ciasto na pierogi:

  • 1 kg mąki,
  • 1 jajko,
  • 0,5 l ciepłej wody.

Składniki połączyć i przykryć miseczkę, aby ciasto odpoczęło.

Farsz na pierogi:

  • 1 kg grzybów leśnych lub pieczarek,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy.

Kapustę kiszoną ugotować. Na patelni usmażyć cebulę i pieczarki. Składniki i przyprawy połączyć ze sobą.

Wspieranie kuchni lokalnej jest jednym z priorytetów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus docenia wyjątkowość kuchni powiatu kutnowskiego i działa na rzecz lokalnych firm oraz organizacji.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kutno.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie