Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat kutnowski. Smaki Regionu Łódzkiego. Wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Grzyby i kapusta – to duma powiatu kutnowskiego. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Stanisławiczanki ze Stanisławic w gminie Bedlno robią z nich wyśmienite pierogi.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami poleca przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Renata Torzyńska.

Ciasto na pierogi:

  • 1 kg mąki,
  • 1 jajko,
  • 0,5 l ciepłej wody.

Składniki połączyć i przykryć miseczkę, aby ciasto odpoczęło.

Farsz na pierogi:

  • 1 kg grzybów leśnych lub pieczarek,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy.

Kapustę kiszoną ugotować. Na patelni usmażyć cebulę i pieczarki. Składniki i przyprawy połączyć ze sobą.

Wspieranie kuchni lokalnej jest jednym z priorytetów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus docenia wyjątkowość kuchni powiatu kutnowskiego i działa na rzecz lokalnych firm oraz organizacji.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kutno.naszemiasto.pl Nasze Miasto