Nasza Loteria

"Troczewski" w Kutnie zainaugurował cykl warsztatów kulinarnych. Gotował też marszałek [ZDJĘCIA]

Joanna Elwertowska-Janik
Joanna Elwertowska-Janik
Zalewajka łódzka w nowoczesnej odsłonie, tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem, do tego łopatka z dzika z kluskami żelaznymi i sernik z bryndzą… właśnie tak zainaugurowano warsztaty kulinarne z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje”. Cykl spotkań rozpoczęto wczoraj (7 listopada) z marszałkiem województwa łódzkiego Grzegorzem Schreiberem w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie. W całym województwie odbędzie się aż 10 spotkań w szkołach o profilu gastronomicznym.

Temat warsztatów to „Cztery pory roku w kuchni”. Zajęcia prowadzi renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z naszego województwa.

- Razem z Wami – uczniami szkół gastronomicznych chcemy promować tradycje kulinarne naszego województwa, wszystko w nowoczesnej odsłonie, ale na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych. Chcemy po prostu promować gotowanie w Łódzkiem i gotowanie po łódzku. Temu ma właśnie służyć ten projekt – mówił Grzegorz Schreiber, który razem z radnym Sejmiku Województwa Łódzkiego Zbigniewem Linkowskim i starostą kutnowskim Danielem Kowalikiem delektowali się łódzką zalewajką.

Uczestnicy warsztatów uczą się przyrządzania regionalnych posiłków w odświeżonej odsłonie, ale przede wszystkim tego, jak gotować zdrowo i smacznie. Jednocześnie w czasie trwania warsztatów promowane są tematy związane z żywnością wysokiej jakości. Strategia „Od Pola do Stołu” zakłada promocję rolniczego handlu detalicznego, skrócenie łańcuchów dostaw. A w tę ideę świetnie wpisują się równi ryneczki „Prosto od rolnika”. Targowisko przy ul. Piwnej/Drewnowskiej w Łodzi i to przy Porcie Łódź od wielu tygodni w każdą sobotę zapełniają się rolnikami oferującymi swoje produkty i klientami, którzy chcą kupić zdrową żywność.

Podczas warsztatów omawiane są też możliwości pozyskania dofinansowania z UE na tworzenie miejsc sprzedaży żywności wysokiej jakości, a co za tym idzie nowych miejsc pracy.

Gdzie odbędą się kolejne warsztaty?

  • 8 listopada w Sędziejowicach,
  • 14 listopada w Łowiczu,
  • 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim,
  • 18 listopada w Skierniewicach,
  • 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim,
  • 23 listopada w Wieluniu,
  • 25 listopada w Wojsławicach,
  • 28 listopada w Zgierzu,
  • 30 listopada w Łodzi.

Info: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kutno.naszemiasto.pl Nasze Miasto