Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Troczewski" w Kutnie zainaugurował cykl warsztatów kulinarnych. Gotował też marszałek [ZDJĘCIA]

Joanna Elwertowska-Janik
Joanna Elwertowska-Janik
Zalewajka łódzka w nowoczesnej odsłonie, tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem, do tego łopatka z dzika z kluskami żelaznymi i sernik z bryndzą… właśnie tak zainaugurowano warsztaty kulinarne z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje”. Cykl spotkań rozpoczęto wczoraj (7 listopada) z marszałkiem województwa łódzkiego Grzegorzem Schreiberem w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie. W całym województwie odbędzie się aż 10 spotkań w szkołach o profilu gastronomicznym.

Temat warsztatów to „Cztery pory roku w kuchni”. Zajęcia prowadzi renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z naszego województwa.

- Razem z Wami – uczniami szkół gastronomicznych chcemy promować tradycje kulinarne naszego województwa, wszystko w nowoczesnej odsłonie, ale na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych. Chcemy po prostu promować gotowanie w Łódzkiem i gotowanie po łódzku. Temu ma właśnie służyć ten projekt – mówił Grzegorz Schreiber, który razem z radnym Sejmiku Województwa Łódzkiego Zbigniewem Linkowskim i starostą kutnowskim Danielem Kowalikiem delektowali się łódzką zalewajką.

Uczestnicy warsztatów uczą się przyrządzania regionalnych posiłków w odświeżonej odsłonie, ale przede wszystkim tego, jak gotować zdrowo i smacznie. Jednocześnie w czasie trwania warsztatów promowane są tematy związane z żywnością wysokiej jakości. Strategia „Od Pola do Stołu” zakłada promocję rolniczego handlu detalicznego, skrócenie łańcuchów dostaw. A w tę ideę świetnie wpisują się równi ryneczki „Prosto od rolnika”. Targowisko przy ul. Piwnej/Drewnowskiej w Łodzi i to przy Porcie Łódź od wielu tygodni w każdą sobotę zapełniają się rolnikami oferującymi swoje produkty i klientami, którzy chcą kupić zdrową żywność.

Podczas warsztatów omawiane są też możliwości pozyskania dofinansowania z UE na tworzenie miejsc sprzedaży żywności wysokiej jakości, a co za tym idzie nowych miejsc pracy.

Gdzie odbędą się kolejne warsztaty?

  • 8 listopada w Sędziejowicach,
  • 14 listopada w Łowiczu,
  • 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim,
  • 18 listopada w Skierniewicach,
  • 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim,
  • 23 listopada w Wieluniu,
  • 25 listopada w Wojsławicach,
  • 28 listopada w Zgierzu,
  • 30 listopada w Łodzi.

Info: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kutno.naszemiasto.pl Nasze Miasto