Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą podczas pieczenia roznoszą zapach czekolady. Deser lub poczęstunek dla niespodziewanych gości

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Do przygotowania rogalików można wykorzystać gotowe ciasto francuskie, co pozwoli zaoszczędzić czas.
Do przygotowania rogalików można wykorzystać gotowe ciasto francuskie, co pozwoli zaoszczędzić czas. Anna Moyseowicz
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to ekspresowa przekąska do kawy lub herbaty, ale też świetny pomysł na poczęstunek dla rodziny czy przyjaciół, którzy wpadli w odwiedziny bez zapowiedzi. Mając w domu już gotowe ciasto francuskie, rogaliki przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Aromat czekolady sprawia, że najczęściej znikają jeszcze gorące, chwilę po wyjęciu z piekarnika. Sprawdź przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą.

Spis treści

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą zniknają z talerza w mgnieniu oka. Trudno oprzeć się aromatowi czekolady i świeżego ciasta, a jedzone na ciepło, wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają nieco croissanty, popularne wśród Włochów na śniadanie. W wersji mini, którą przygotowaliśmy, sprawdzą się na deser do herbaty bądź kawy albo dla dzieci do ciepłego mleka.

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą

Liczba porcji: 8 rogalików,
Czas przygotowania: ok. 5 minut + czas pieczenia ok. 20 minut,
Poziom trudności: łatwe.

Czytaj też: Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Wystarczy 5 minut, by je zrobić

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (375 gramów),
  • 4 - 5 łyżeczek kremu nutella,
  • 1 jajko,
  • łyżka cukru trzcinowego.

Jak przygotować rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą?

  1. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój je na podobnej wielkością trójkąty.
  2. Każdy kawałek posmaruj łyżeczką nutelli. Rozsmaruj krem równomiernie, pozostawiając suche boki, tak, aby nie wypłynął podczas pieczenia.
  3. Zawijaj ciasto, nie ściskaj go jednak zbyt mocno, aby rogaliki zyskały podczas pieczenia objętości.
  4. Rogaliki przełóż na blachę.
  5. Rozbij jajko do miseczki i rozkłóć je widelcem. Posmaruj rogaliki.
  6. Posyp rogaliki cukrem trzcinowym.
  7. Wstaw rogaliki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz około 20 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą podczas pieczenia roznoszą zapach czekolady. Deser lub poczęstunek dla niespodziewanych gości - Strona Kuchni

Wróć na kutno.naszemiasto.pl Nasze Miasto