MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na mięsną przystawkę. Wyśmienity pasztet drobiowy z suszoną żurawiną

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pasztet drobiowy z żurawiną i orzechami włoskimi będzie świetną przystawką na Boże Narodzenie.
Pasztet drobiowy z żurawiną i orzechami włoskimi będzie świetną przystawką na Boże Narodzenie. 123rf.com/teresaterra/zdjęcie ilustracyjne
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych 12 potraw. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez domowego pasztetu. Bożonarodzeniowym przysmakiem jest też pasztet drobiowy z żurawiną. Zobacz przepis na pasztet z żurawiną podawany na Boże Narodzenie.

W skrócie

Pasztet z żurawiną to dla wielu smakoszy obowiązkowa przystawka do zaserwowania na uroczyste spotkanie rodzinne. Słodko-kwaśny smak żurawiny idealnie współgra ze słonym smakiem mięsa drobiowego. Ponadto pasztet z kurczaka można wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi, które nadadzą aromatu i chrupkości.

Pasztet z żurawiną – przepis z drobiu

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.

Składniki:

  • 600 g mięsa z udek kurczaka,
  • 400 g filetu z kurczaka,
  • 500 g wątróbek drobiowych,
  • 200 g boczku ze słoniną,
  • 1,5 l wody,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 bulwy selera,
  • 1/2 pora,
  • 2 jajka,
  • 10 g masła,
  • 1 bułka pszenna,
  • 200 ml mleka lub wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 5 g natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 80 g suszonej żurawiny.

Jak zrobić pasztet z żurawiną?

Przygotowanie:

  1. Mięso drobiowe należy umyć, włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody.
  2. Następnie warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić na większe kawałki.
  3. Boczek ze słoniną należy przesmażyć na patelni z przyprawami do osiągnięcia złotego koloru.
  4. Następnie należy dodać go do garnka z mięsem i gotować na małym ogniu przez godzinę.
  5. Wątróbkę drobiową trzeba umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przesmażyć na maśle.
  6. Przestudzoną wątróbkę należy połączyć z ugotowanym mięsem drobiowym, boczkiem i warzywami z wywaru.
  7. Do masy trzeba dodać namoczoną w wodzie lub mleku bułkę pszenną.
  8. Masę na pasztet z żurawiną należy zmielić w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym.
  9. Do masy należy dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
  10. Następnie trzeba oddzielić żółtka od białek. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka dodać do masy na pasztet.
  11. Potem należy delikatnie wprowadzić do masy ubitą pianę z białek oraz suszoną żurawinę i posiekane orzechy włoskie.
  12. Pasztet z żurawiną należy przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
  13. Pasztet z żurawiny należy piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza.
  14. Gotowy pasztet należy wystudzić. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce.

Wegański pasztet z żurawiną

Na świątecznym stole warto też uwzględnić potrzeby osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub po prostu ograniczających spożycie mięsa w swojej diecie. Naprzeciw tym upodobaniom wychodzi przepis na pasztet z soczewicy, którego skład można urozmaicić dodatkiem suszonej żurawiny lub suszonej wiśni.

Czy należy moczyć żurawinę do pasztetu?

Nie jest to koniecznie, ale z pewnością namoczenie żurawiny w brandy podniesie jej walory smakowe. Suszona żurawina moczona w wodzie będzie bardziej soczysta, a także odda swoją wilgotność do pasztetu. Przed dodaniem suszonych owoców do pasztetu trzeba włożyć je do miseczki i zalać je wodą z sokiem z cytryny na 30 minut.

Czytaj także: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na mięsną przystawkę. Wyśmienity pasztet drobiowy z suszoną żurawiną - Strona Kuchni

Wróć na kutno.naszemiasto.pl Nasze Miasto