Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najprostsza przekąska na sylwestra. Wypróbuj przepis na sałatkę szwajcarską. Zrobisz ją w ostatniej chwili

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa sałatka szwajcarska to prosta przekąska, którą zrobisz z szynki, żółtego sera i kiszonych ogórków.
Domowa sałatka szwajcarska to prosta przekąska, którą zrobisz z szynki, żółtego sera i kiszonych ogórków. Getty Images/ALLEKO/zdjęcie ilustracyjne
Na imprezy sylwestrowe warto przygotować zestaw przekąsek, które urozmaicą jadłospis. Jedną z najprostszych i najszybszych przystawek jest sałatka szwajcarska. Można ją zrobić w 20 minut i postawić w ramach szwedzkiego stołu. Poznaj przepis na szybką sałatkę szwajcarską.

W skrócie

Sałatka szwajcarska to prosty przepis na domową zakąskę do podania w trakcie domówki. Przyrządzam ją z łatwo dostępnych składników takich jak szynka, żółty ser typu szwajcarskiego i ogórki kiszone, które wymieszane są z jogurtowo-majonezowym sosie z dodatkiem ostrej musztardy. Główną zaletą sałatki szwajcarskiej są jej składniki, które przez większość domowych kucharzy trzymane są w lodówce lub spiżarni. A jeśli czegoś zabraknie, to w kilka chwil można pójść po nie do najbliższego sklepu. Do sałatki szwajcarskiej warto dodawać świeżą zieleninę. Szczególnie polecam mieszankę posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i koperku.

Sałatka szwajcarska – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + wedle uznania 10 minut chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g szynki np.: konserwowej,
  • 200 g sera gouda lub szwajcarskiego ementalera,
  • 200 g ogórków kiszonych,
  • 30 g natki pietruszki, koperku i szczypiorku,
  • 20 g majonezu,
  • 40 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 5 g musztardy diżońskiej,
  • 3 g soli i 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić sałatkę szwajcarską?

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę i ser warto kroję w kostkę i wrzucam do szklanej miski.
  2. Następnie ogórki kiszone odsączam z zalewy i kroję w drobną kostkę.
  3. W szklance mieszam majonez, gęsty jogurt naturalny i musztardę do uzyskania jednolitego sosu.
  4. Sosem zalewam składniki umieszczone w szklanej misce.
  5. Według uznania dosalam i doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek drobno kroję i posypuję nimi sałatkę szwajcarską.
  7. Przed podaniem sałatkę można schłodzić przez 10 minut w lodówce.

Czytaj także:

Sałatka szwajcarską z jajkiem

Aby sałatka była pożywniejsza, można dodać do niej ugotowane na twardo jajko. Po obraniu można pokroić je nożem w kostkę lub udekorować wierzch ćwiartkami jajka. Taka sałatka znakomicie smakuje podana z kromkami świeżego chleba, grzankami czosnkowymi lub purée ziemniaczanym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najprostsza przekąska na sylwestra. Wypróbuj przepis na sałatkę szwajcarską. Zrobisz ją w ostatniej chwili - Strona Kuchni

Wróć na kutno.naszemiasto.pl Nasze Miasto