Aby podtrzymać dawną kulturę kulinarną, tradycję i umiejętności wypieku korowaja, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku od kilku lat organizuje Festiwal. Formuła Festiwalu opiera się na konkursie, w którym uczestniczyć mogą korowajnice (kobiety wypiekające korowaj) z całego kraju. Festiwalowi towarzyszą występy zespołów śpiewaczych oraz obrzędowych.
Korowaj to tradycyjne, obrzędowe (weselne) pieczywo; rodzaj kołacza lub ciasta drożdżowego. Jego cechą charakterystyczną są bogate zdobienia z ciasta, w postaci kłosów zbóż, ptaków, kwiatów, które Parze Młodej miały przynieść szczęście i powodzenie. Tradycja wypieku korowaja spotykana była na Ukrainie, Białorusi, w Serbii, Bułgarii oraz w Polsce - głównie na Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie, Podlasiu i okolicach Mazowsza.
Program
- Od godz. 15:00 do godz. 15:45 – przyjmowanie zgłoszeń do konkursu kulinarnego „Korowaj Mielnicki 2024”
- Od godz. 16.00 część artystyczna:
- Zespół Nowina z Moszczony Królewskiej
- Zespół Mielniczanie z Mielnika
- Zespół Ludowy Pawłowianki działający przy Ośrodku Kultury w Janowie Podlaskim
- Zespół Wrzosy z Wilanowa
- Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy z Jakówek
- Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego " Korowaj Mielnicki 2024"
- Degustacja konkursowych wypieków
Organizatorem imprezy jest Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku.
Odszedł Janusz Rewiński
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?