Zespół Szkół w Żychlinie od września ubiegłego roku realizuje program Comenius "Hands Across the World- together for a better world”. Celem projektu jest uwrażliwienie młodych ludzi na problemy naturalnego środowiska człowieka.
Podczas wizyty grup partnerskich w Polsce, uczestnicy projektu promowali ekologiczny styl życia i oszczędzanie naturalnych zasobów ziemi poprzez udział w wycieczce rowerowej połączonej z piknikiem na zamku w Oporowie. Ponadto zwiedzili gospodarstwo ekologiczne w Grzybowie, gdzie tradycyjnymi metodami wypiekali chleb.
Bardzo ważną częścią projektu było porównanie jakości wody z rzeki Słudwi z wodą z rzek Hiszpanii i Słowacji, którą do Polski przywieźli uczestnicy projektu.
Cykl warsztatów zakończył "Polski Wieczór", podczas którego uczestnicy projektu przygotowali tradycyjne potrawy. Wśród kulinariów znalazły się polskie kluski śląskie z sosem grzybowym, hiszpański omlet, czeskie placki ziemniaczane z bryndzą, oraz ryż z sosem tzatziki na sposób turecki.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?