W tym roku uroczystość odbyła się w Cząstkowie w Sentoza Golf w sobotę 7 grudnia. Organizatorami wydarzenia było Starostwo Powiatowe oraz gmina Trąbki Wielkie.
- Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy organizowany jest po to, byśmy mogli bliżej poznać nasze tradycje. To właśnie Koła Gospodyń Wiejskich podtrzymują tą tradycję. To one pokazują, jakie zwyczaje są na Żuławach, a jakie na Kaszubach - mówi Stefan Skonieczny, starosta powiatu gdańskiego. - Moi poprzednicy spróbowali zorganizować wydarzenie, które pokazuje, to co mamy najlepszego i się ono przyjęło. Teraz konkurs na stół bożonarodzeniowy przeprowadzamy systematycznie na krótko przed świętami, żeby przypomnieć smaki. Dopóki będą chętni, będziemy konkurs organizować.
W konkursie udział wzięło KGW Cieplewo, KGW Gołębiewko, KGW Kolniczanki, Zrzeszenie Kaszubko-Pomorskie z Kolbud, KGW Lisewiec, KGW Przywidz, Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie z Pruszcza Gdańskiego oraz KGW Suchy Dąb. Ocenie podlegały elementy z trzech kategorii: potrawa - śledź na zimno, wypiek - ciasto orzechowe oraz dekoracja stołu. Uczestnicy w tym roku postawili na naturalność, ekologię i zimową atmosferę.
Dla Kaszubów rok 2019 jest rokiem Jana Trepczyka, poety i pieśniarza, dlatego zdecydowaliśmy się, aby nasz stół nawiązywał do tego wspaniałego artysty
- mówi Teresa Mejna-Kopania, przewodnicząca Zrzeszenia kaszubsko-Pomorskiego w Pruszczu Gdańskim. - Nasz stół jest wykonany z naturalnych ozdób, pełen zieleni. Postawiliśmy na ekologię i muzykę.
Na stołach oprócz dań konkursowych pojawiły się także potrawy świąteczne, wigilijne. Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało szeroką gamę dań.
Prezentujemy dania zgodnie z zachowaniem chronologii świąt. Na początku mamy dania wigilijne, następnie nieco wyżej są potrawy pierwszego i drugiego dnia świąt, a na samym końcu mamy deser, czyli ciasta
- zaznacza Dorota Herbasz z KGW Przywidz. - Stół udekorowaliśmy w naturę, ale zimową naturę. Naszymi inspiracjami była zima, śnieg, mróz.
Jury w składzie: Izabela Adamowicz - radna powiatu gdańskiego, Renata Wiczling z Pomorskiej Izby Rolniczej w Pruszczu Gdańskim, Alicja Orłowska z Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gd., Władysław Ornowski - prezes fundacji Pan Władek, Krystian Żołnierewicz - menadżer Sentoza Golf oraz Cezary Bieniasz-Krzywiec - prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej, po skosztowaniu potraw i długiej naradzie ocenili uczestników konkursu.
W kategorii potrawa śledź na zimno pierwsze miejsce zajęło KGW Przywidz, drugie miejsce KGW Cieplewo, a trzecie - Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie w Kolbudach. W kategorii wypieku, czyli ciasta orzechowego wygrało KGW Kolniczanki, drugie miejsce zajęło KGW Gołębiewko, a trzecie - Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie w Pruszczu Gdańskim. W kategorii dekoracja stołu zwyciężyło KGW Lisewic, drugie miejsce należy do Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Pruszczu Gd., a na trzecim miejscu uplasowało się KGW Suchy Dąb.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?