Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uniejowski Festiwal Smaków 2021. Była to 8.edycja kulinarnej imprezy. Zobacz jakie pyszności przygotowano. Dla kogo Lilia Smakosza? ZDJĘCIA

Paweł Gołąb
Paweł Gołąb
Urząd Miasta w Uniejowie / uniejow.pl
To było prawdziwe święto wszystkich smakoszy. W Uniejowie odbył się znany w różnych zakątkach Polski Uniejowski Festiwal Smaków. Była to ósma edycja kulinarnej imprezy. O główny laur „Lilię Smakosza” ubiegało się osiem lokali. W tym roku musiały pochwalić się jak najbardziej kreatywnym wykorzystaniem cukinii w przypadku dań głównych oraz gruszki – tu w deserach.

Jak relacjonuje Urząd Miasta w Uniejowie, kucharze stanęli na wysokości zdania. - Każdy z nich przygotował danie główne, którego obowiązkowym składnikiem była cukinia. Kucharze z tego jesiennego warzywa wyczarowali niesamowite potrawy. Pojawiło się risotto, placuszki, leczo i roladki. Cukinia świetnie komponowała się zarówno z rybą, jak i mięsem wieprzowym, a i ciecierzyca okazała się trafionym pomysłem. Jeśli chodzi o desery, postawiliśmy na gruszkę. Wybór był słuszny, bo i tu wszyscy zostaliśmy bardzo miło zaskoczeni. Restauracje zaserwowały siedem słodkich posiłków w przeróżnych odsłonach. Naszemu owocowi towarzyszyły m.in. lody, karmel, mango, a nawet szpinak. Ciekawymi elementami deserów były także dekoracje z pysznych jadalnych kwiatów.

Festiwalowe potrawy w tegorocznym wydaniu Festiwalu oceniała zwyciężczyni telewizyjnego programu kulinarnego „Masterchef” – Aleksandra Juszkiewicz.

Jakie wyniki kulinarnej rywalizacji?

Jak przedstawia oficjalny portal gminy uniejow.pl, w ocenie Komisji konkursowej w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:

  • I miejsce – VARTO Restaurant, Hotel Termalny za danie: „Halibut w kwiecie lata” – 22  pkt
  • II miejsce – Central Skwerk / Pizzeria Twister za danie: „Placki z cukinii w towarzystwie eskalopków drobiowych w sosie śmietanowio-grzybowym” – 21 pkt
  • III miejsce – AQUA Restaurant, ApartHotel za danie: „Asiette z cukinii z polędwiczką wieprzową” – 14 pkt

W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:

  • I miejsce – MikSer Street Food za deser: „Croissant z lodami gruszkowymi” – 25 pkt
  • II miejsce – Pizzeria Pico Bello za deser: „Zielona gruszka” – 17 pkt.
  • III miejsce – Aqua Restaurant, ApartHotel Uniejów za deser: „ Gruszka kompresowana w czerwonym winie” – 14 pkt.

W ocenie Gości w kategorii Danie Główne nagrodzone zostały następujące restauracje:

  • I miejsce – AQUA Restaurant, ApartHotel za danie: „Asiette z cukinii z polędwiczką wieprzową” – 64 głosy
  • II miejsce – MikSer Street Food za danie: „Pampuch z boczkiem BBQ i piklowaną cukinią” – 46 głosów
  • III miejsce –VARTO Restaurant za danie: „Halibut w kwiecie lata” – 32 głosy

W ocenie Gości w kategorii Deser nagrodzone zostały następujące restauracje:

  • I miejsce – MikSer Street Food za deser: „Croissant z lodami gruszkowymi” – 69 głosów
  • II miejsce – Pizzeria Pico Bello za deser: „Zielona gruszka” – 51 głosów
  • III miejsce – AQUA Restaurant, ApartHotel za deser: „ Gruszka kompresowana w czerwonym winie” – 41 głosów.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodzkie.naszemiasto.pl Nasze Miasto