Takie polskie owoce to bomby witaminowe. Właśnie dojrzewają i grzech nie zjeść
Truskawki i ich właściwości oraz uprawa w Polsce
Truskawki zawierają mnóstwo witaminy C. Poza witaminą C ukrywają się w nich jeszcze kwas foliowy, mangan i miedź. Poza tym, że truskawki są pyszne i bogate w wartości odżywcze mają jeszcze jedną zaletę, a mianowicie są bardzo niskokaloryczne (100 g truskawek to około 33 kcal). Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym wspierają leczenie np. chorób nerek. KOWR: Plantacje truskawek na terenie naszego kraju zajmują obszar około 50 tys. ha, a ich uprawa prowadzona jest przede wszystkim w mniejszych gospodarstwach rodzinnych gospodarujących na plantacjach o powierzchni od 1 do 10 ha. Od akcesji Polski do UE miała miejsce koncentracja produkcji tych owoców. Według dostępnych danych GUS w 2016 r. liczba gospodarstw prowadzących uprawę tych owoców wynosiła ponad 47,5 tys. i była 3-krotnie mniejsza niż w roku 2005. Pomimo znacznego zmniejszenia liczby gospodarstw, areał uprawy truskawek był względnie stabilny. W efekcie areał średniej plantacji truskawek przypadający na jedno gospodarstwo w 2016 r. wynosił około 1,1 ha podczas gdy w 2005 r. – 0,4 ha. Źródło: materiał KOWR