Z tej okazji muzeum przygotowało nową wystawę czasową pt. „Z lamusa dawnych smaków” oraz krótką prelekcje pt. „Wychowani w różnych smakach”.
Uczestników spotkania w temat kulinariów wprowadził podcast z udziałem autorytetu w tym temacie - Roberta Makłowicza przygotowany przez Narodowy Instytut Dziedzictwa. Dotyczył on przede wszystkim interpretacji słowa „smak”. Następnie opowiedziano o tradycjach kulinarnych regionu.
Jak można było się dowiedzieć, gotowano zazwyczaj proste zupy na bazie bulionu warzywnego z ziemniakami krojonymi w kostkę, rzadziej zupy gotowane na kościach czy owocowe zupy sezonowe. Jednak podstawowym posiłkiem jadanym niemal codziennie był barszcz (żur), oprócz tego na stołach pojawiały się różnego rodzaju polewki wykorzystujące serwatkę, maślankę i kwaśne mleka zaprawiane jedynie mąką. Region słynął również z wielości odmian różnego rodzaju klusek i pierogów, popularne były też łatwo dostępne ryby słodkowodne (okonie, kiełbie, węgorze, szczupaki). Mięso jadano jedynie od święta.
Po zakończonej prelekcji wyświetlono prezentację multimedialną pt.: „Historia polskiego smaku” prezentującą ciekawostki kulinarne z historii Polski.
Rozsypano gnojówkę przed Urzędem Wojewódzkim w Poznaniu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?