Ryż z rodzynkami na bulionie
Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy).
Czas : 45 minut
Składniki:
10 dag ryżu naturalnego
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 szklanki bulionu drobiowego
3 dag rodzynek
szczypta pieprzu kolorowego grubo mielonego
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Przygotowanie
Rozgrzać w garnku o grubym dnie masło z olejem w rondlu .Oprószyć pieprzem.
Wsypać ryż i smażyć kilka minut mieszając.
Zalać bulionem.
Dorzucić rodzynki .
Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ).Dosypać natkę i wymieszać.
Przykryć i zostawić na 10 minut.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?