Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ryby z dobrym sosem, dipy oraz warzywa

Elżbieta Podolska
Archiwum
Doskonałym uzupełnieniem ryb z grilla są sosy, dipy i masła smakowe. Proste i szybkie do wykonania świetnie urozmaicą nasze przyjęcie i dodadzą mu smaku i aromatu.

Paprykowy

Posiekany strąk czerwonej papryki podsmażyć z posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku. Wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego i 6 łyżkami ketchupu. Doprawić solą i pieprzem.

Pomidorowy na ostro

Składniki: 2 pomidory, mała czerwona cebula, ząbek czosnku, łyżka kolendry świeżej, łyżka soku cytrynowego, ostra papryczka, sól i biały pieprz.

Pomidory, cebulę, czosnek i papryczkę pokroić na małe kawałeczki. Dodać pozostałe składniki, zmiksować i odstawić pod przykryciem na kilka godzin.

Rokpolowy

Składniki: 20 dag rokpola, szklanka śmietanki, łyżka soku cytrynowego, pieprz i cukier do smaku.

Miksujemy ser pleśniowy ze śmietanką. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem i pieprzem. Nie solimy.

Twarożkowo-jogurtowy

Składniki: 20 dag twarożku, 3/4 szklanki jogurtu, posiekana połowa ogórka, 3 ząbki czosnku (zmiażdżone), sól, pieprz, odrobina koperku.

Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Ochłodzić w lodówce dobrą godzinę.

Z awokado

Składniki: 2 duże, dojrzałe awokado, szklanka jogurtu, mała cebula, ząbek czosnku, łyżka oliwy, łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki, 4 łyżki soku cytrynowego, cukier, sól, pieprz.

Owoce awokado obrać, przekroić, usunąć pestki i skropić sokiem cytrynowym. Zmiksować z pozostałymi składnikami.

Masło czosnkowe

Składniki: masło, 2 ząbki czosnku, natka szczypiorku, natka koperku, vegeta.

Godzinę wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, żeby było miękkie. Przełożyć je do miseczki, do niego dodać pokrojony drobno koperek, szczypiorek i przetarty czosnek, do smaku dodać vegetę. Wszystko razem wymieszać.

Dip czosnkowo-koperkowy

Składniki: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego lub świeżego koperku, szczypta soli, pieprz.

Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem na gładką masę. Przecisnąć czosnek przez praskę. Do sosu dodać koperek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na chwilkę. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.

Grillowanie kojarzy się większości z nas z pieczeniem kiełbasy albo kawałków mięsa. Mimo że jest to narodowy "sport" Polaków, to jesteśmy raczej tradycjonalistami.

Okazuje się jednak, że grill to znakomite narzędzie do przygotowywania całych uczt łącznie z deserami i kanapkami. Można przy jego pomocy doskonale eksperymentować. Tak naprawdę wszystko można grillować, pod warunkiem że jest świeże i odpowiednio zabezpieczone tak, by nie spadło z rusztu.

Polecamy kilka przepisów na "dziwne" grillowe potrawy.

Pikantne tofu z grilla

Składniki: 50 dag tofu, 1/3 szklanki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżka czosnku w proszku, łyżka mielonej papryki, łyżeczka mielonego pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, łyżeczka mielonej, ostrej papryki, suszone zioła do smaku.

Tofu osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, podzielić na porcje. Sos sojowy wymieszać z octem i czosnkiem i zalać nim porcje tofu. Marynować 30 minut.

Po tym czasie tofu odsączyć z marynaty i panierować w wymieszanych pozostałych składnikach.
Piec na średnio nagrzanym grillu przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatą, marynatami, ryżem.

Grzyby na grillu

Składniki: 1 kg pieczarek, sól, pieprz, czosnek, ok. 1/2 l oliwy, zielona pietruszka, szczypiorek, ocet.

Umyte i oczyszczone kapelusze grzybów oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w misce, zalać oliwą. Przycisnąć talerzykiem, lekko obciążyć, pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Grzyby odcedzić i upiec na grillu. Do odcedzonej oliwy dodać posiekany czosnek, zieloną pietruszkę i szczypiorek. Lekko podsmażyć, dodać do smaku octu. Przygotowaną zaprawą z oliwy polać upieczone grzyby i podawać.

Nadziewana bagietka

Składniki: 2 bagietki, 2 pomidory, żółta papryka, cebula, pieprz, sól, słoik ketchupu.

Pomidory, paprykę i cebulę drobno posiekać. Zmieszać z ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Kawałki bułki wydrążyć i napełnić farszem. Opiekać na grillu 15 minut.

Aromatyczna bułka

Składniki: 15 kawałków bułki, 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, biały pieprz, sól.

Czosnek utrzeć z solą, dodać olej, sok z cytryny i pieprz, odstawić na 5 godzin do lodówki.
Kromki bułki smarować sosem i rumienić na rozgrzanym ruszcie.

Oscypek z rumianym licem

Składniki: oscypek, plaster boczku wędzonego, konfitury z borówek.
Oscypek kroimy w plastry. Na tacce aluminiowej posmarowanej olejem kładziemy oscypka i boczek.
Na koniec podajemy z żurawiną.

Jajka w pomidorach

Składniki: 4 pomidory jednakowej wielkości, 2 łyżki oliwy, 4 jajka, sól, świeżo zmielony pieprz, zielenina.

Pomidory opłukać, wytrzeć, ściąć wierzchy, wyjąć pestki, osączyć z soku, skropić oliwą, oprószyć pieprzem. Jajka umyć, wbić po jednym do każdej pomidorowej miseczki, posolić.

Każdego pomidora położyć na kawałku aluminiowej folii, zawinąć, położyć na ruszcie, piec 15-20 min, aby jajko się ścięło. Rozwinąć folię, posypać zieleniną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto