Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Rudzie Śląskiej?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej zobaczyć to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Rudzie Śląskiej. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Puszysty, wyrośnięty placek to pizza sycylijska. Na początku był to posiłek robotników. Na ogół nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Dodatkami do niej są: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Zobacz, w których pizzeriach w Rudzie Śląskiej jest podawana.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Rudzie Śląskiej, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Rudzie Śląskiej
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Gdzie powstała pizza?
Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. Wtedy otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego dania ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Rudzie Śląskiej. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?