MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

U kaliszanina znaleziono znaczą ilość narkotyków

U kaliszanina znaleziono znaczą ilość narkotyków

Świetny czas Natalii Kaczmarek! Przed igrzyskami chce jeszcze zdobyć medal ME

Świetny czas Natalii Kaczmarek! Przed igrzyskami chce jeszcze zdobyć medal ME

Polecamy

7 najlepszych kąpielisk w Polsce. Poczujesz się jak na Mazurach!

7 najlepszych kąpielisk w Polsce. Poczujesz się jak na Mazurach!

Ta prosta sałatka to hit bułgarskich kurortów. Jest najlepsza na grilla i imprezy

Ta prosta sałatka to hit bułgarskich kurortów. Jest najlepsza na grilla i imprezy

Masz konto w tym banku i nie masz do niego dostępu? Nie tylko ty

PILNE
Masz konto w tym banku i nie masz do niego dostępu? Nie tylko ty