MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajecznicę, podobnie jak jajka sadzone, przygotowuje się...
fot. voltan1/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 3. Jajecznica

Jajecznicę, podobnie jak jajka sadzone, przygotowuje się poddając je krótkiej obróbce termicznej. Dzięki temu nie tracą one cennych wartości odżywczych, a równocześnie zostają pozbawione ewentualnych drobnoustrojów w postaci bakterii np. Salmonelli. Tak przygotowane jajka są pożywne i smaczne. Najlepiej dodać do nich tylko odrobinę przypraw, szczypiorek lub pomidora i przygotować jajecznicę na oleju, a nie maśle. Lepiej zrezygnować także z dodatków takich jak boczek czy wędliny, które podwyższają wartość kaloryczną dania.

Aby jajecznica była jeszcze delikatniejsza można ją przyrządzić w kąpieli wodnej umieszczając roztrzepane jajko w metalowej miseczce na garnku wypełnionym wrzącą wodą. W taki sposób podaje się pierwszą jajecznicę dziecku podczas rozszerzania diety. Jest to również dobry sposób przygotowania jajka dla osób z problemami żołądkowymi.

Zobacz również

Zagłębie ŁKS na żywo. Zapraszamy na naszą relację

NOWE
Zagłębie ŁKS na żywo. Zapraszamy na naszą relację

W takich pomieszczeniach handlowano ludźmi. Będzie można do nich wejść

W takich pomieszczeniach handlowano ludźmi. Będzie można do nich wejść

Polecamy

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

HIT DNIA
Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak