To właśnie w starożytnym Rzymie organizowano huczne zabawy, by przyspieszyć koniec zimy i nadejście wiosny. Królowało wtedy tłuste mięso i pączki z ciasta chlebowego, na dodatek nadziewane słoniną.
W naszej tradycji tłusty czwartek przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Kiedyś nasze żołądki były narażone na większą niestrawność, gdyż tłusty czwartek był początkiem całego tłustego tygodnia i jedzono wówczas same ciężkostrawne potrawy: kapustę ze skwarkami, słoninę, tłuste mięsa.
Zmiana nastąpiła dopiero w XVI wieku, kiedy w Polsce zaczęliśmy jeść pączki na słodko.
Obecnie zadowalamy się faworkami, racuchami i - oczywiście - pączkami.
Zgodnie z przesądem, jedzenie pączków w tłusty czwartek jest obowiązkowe. Kto się temu nie podda, ma mieć pecha...
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.6/images/video_restrictions/0.webp)
1 lipca. Dzień Psa w Polsce
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?