Karol Okrasa to polski kucharz, osobowość telewizyjna. Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w Technikum Gastronomiczno Hotelarskim im J. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Karierę profesjonalną rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. W latach 1997 - 2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie pełnił też stanowisko Szefa Kuchni. Jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce oraz poza jej granicami.
W 2005 roku został laureatem nagrody Oskar Kulinarny w kategorii osobowość kulinarna, a w 2007 r. otrzymał nagrodę Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii. W programie pierwszym TVP od jesieni 2003 prowadzi kulinarny program Kuchnia z Okrasą. W 2009 roku program został uhonorowany nagrodą im. Mieczysława Orłowicza.
Jest autorem książki Gotuj z Okrasą zawierającej 105 autorskich przepisów.
Źródło: UM Kutno
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Grosicki kończy karierę, Polacy przed Francją czyli STUDIO EURO odc.5
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?