MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kulinarne zasługi Bony...
fot. Portret Bony w stroju wdowy ok. 1557

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kulinarne zasługi Bony

W 1518 roku żoną króla Zygmunta Starego i jednocześnie królową Polski została Bona Sforza. Zawdzięczamy jej m.in. rewolucję w polskiej kuchni. Bona tak bardzo była przyzwyczajona do włoskich potraw, że nie chciała z nich rezygnować po przeprowadzce do Polski. Wraz z przybyciem królowej na stołach pojawiły się nowe warzywa, nazywane do dziś włoszczyzną: marchew, pietruszka, seler i por.

Stopniowo Bona sprowadziła do Polski także pomidory, brokuły, kalafior, sałatę czy szpinak.

To także Bonie zawdzięczamy pojawienie się w kuchni polskiej makaronu i przypraw korzennych, a także popularyzację wina, które wyparło z czasem miody pitne.

Za sprawą Bony na dworze polskim pojawiły się także widelce.

Zobacz również

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Nagrobki na cmentarzu w Złotym Potoku zniszczone przez powalone drzewa ZDJĘCIA

Nagrobki na cmentarzu w Złotym Potoku zniszczone przez powalone drzewa ZDJĘCIA

Polecamy

Ukrywali się przed więzieniem w powiecie świeckim. Trafili za kratki

Ukrywali się przed więzieniem w powiecie świeckim. Trafili za kratki

Sanepid ostrzega: woda w tej miejscowości może być brunatna

PILNE
Sanepid ostrzega: woda w tej miejscowości może być brunatna

Neptun jest za Lechią. Ubrał szalik przed Derbami Trójmiasta

Neptun jest za Lechią. Ubrał szalik przed Derbami Trójmiasta