Polecamy

Homara odmrażamy © Natalia Ptak
[1/12]

Homar, ośmiornica i rekin na twoim stole. To wcale nie jest trudne[FOTO, PRZEPISY]

Homara odmrażamy. Przekrawamy go od ogona po same szczypce, dokładnie czyścimy. Następnie układamy w sporym naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszko, odrobinę soli i pieprzu. Gdy masło się rozpuści, całość mieszamy. Następnie delikatnie nacinamy szczypce homara. Wlewamy do środka małą łyżeczką rozpuszczone masło. Na koniec polewamy mięso homara masełkiem z dodatkami. Przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni.

Do najtańszych dań wcale nie należą. Nie oznacza to jednak, że musisz wydać na nie potężne pieniądze. W dobie zamkniętych restauracji, gdzie ich koszt to lekko ponad 100 zł, w domu jesteś w stanie je przyrządzić nawet do 40 zł. Czy są tego warte ? Jedni twierdzą, że zdecydowanie tak, inny- że za żadne skarby by tego nie zjedli. A ty? Próbowałeś?

Najnowsze wiadomości

reklama