Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej w placówkach oferujących różnego rodzaju fast foody podważają zaufanie do zachodniopomorskiej gastronomii. Na 18 sprawdzonych placówek aż w 12 stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości, a na 107 zbadanych potraw zakwestionowano niemal połowę, tj. 46.
W ponad połowie przetestowanych kebabów inspektorzy stwierdzili, że zawierają mniej mięsa, niż było to deklarowane w opisie potraw. Oprócz wołowiny sprzedawcy dodawali doń baraninę i mięso drobiowe lub odwrotnie. Podobne wyniki były w stosunku do burgerów.
Konkretnych lokali nie możemy podać, ale nazwy zastrzeżonych produktów może coś zasugerują internautom.
Podany w szczecińskiej restauracji "Rollo Kebab z baraniny" zawierał też mięso wołowe i drobiowe. Ponadto zawierał dużo mniej mięsa, niż deklarowano. Podobnie w pewnym barze, gdzie serwowano "Zestaw kebab". Zważono go. Miał zawierać 200 gramów mięsa wołowo-jagnięcego, było go dokładnie o 1/4 mniej.
Nie tylko szczecińskie punkty gastronomiczne nie popisały się. W oferowanym "Kebabie z bułce z cielęciną" i "Kebabie rożku" w barze w Koszalinie oprócz wołowiny znaleziono też mięso drobiowe, a w innym punkcie "Doner Kebab z cielęciną w bułce" i "Kebabie małym na talerzu z cielęciną" oprócz wołowiny stwierdzono obecność wieprzowiny i drobiu".
Inną nieprawidłowością było niepodawanie przez punkty gastronomiczne pełnego wykazu składników potraw. W tym - użytego do ich wyrobu m.in. sera lub sosów, które mogły wywoływać alergię.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?