MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

Piękne kobiety na imprezach w klubie Rozkosz we Włocławku w maju 2024. Zdjęcia

NOWE
Piękne kobiety na imprezach w klubie Rozkosz we Włocławku w maju 2024. Zdjęcia

Wernisaż "Metamorfozy natury" w Muzeum Podróżników im. Tony’ego Halika w Toruniu

NOWE
Wernisaż "Metamorfozy natury" w Muzeum Podróżników im. Tony’ego Halika w Toruniu

Polecamy

Basen przy "dziewiątce" potrzebuje kapitalnego remontu

Basen przy "dziewiątce" potrzebuje kapitalnego remontu

Kiedy nie mam czasu gotować, robię to danie. Cała rodzina się zajada

HIT DNIA
Kiedy nie mam czasu gotować, robię to danie. Cała rodzina się zajada

Aromatyczna zupa kalafiorowa jak u babci. Idealna na pierwsze danie

Aromatyczna zupa kalafiorowa jak u babci. Idealna na pierwsze danie