MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Grzegorz uległ wypadkowi, potrzebuje naszego wsparcia

NOWE
Grzegorz uległ wypadkowi, potrzebuje naszego wsparcia

Nowy skatepark w Krakowie już działa

NOWE
Nowy skatepark w Krakowie już działa

Polecamy

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Przegląd tygodnia od 12.05 w Kutnie

Przegląd tygodnia od 12.05 w Kutnie

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu