W skrócie
Chleb w jajku to danie współcześnie określane jako zero waste. Jednak intencja niemarnowania żywności była zakorzeniona znacznie wcześniej. Nasze mamy i babcie miały w zwyczaju odświeżać kromki chleba, maczając je w jajku. W ten sposób powstawały pyszne grzanki, które podawano na słodko lub słono w zależności od dodatków. Co więcej, mleczno-jajeczny płyn doprawiam aromatyczną przyprawą, czyli świeżo startą gałką muszkatołową. Pomiędzy kromki chleba wkładam plastry szynki i sera koziego, maczam w jajku i smażę na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem. Taki chleb w jajku z serem i szynką świetnie smakuje podany z sosem aioli lub domowym ketchupem.
Chleb w jajku z serem i szynką – prosty przepis
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 4 kromki czerstwego chleba,
- 4 plastry sera np.: koziego, goudy lub cheddar,
- 1 jajko,
- 50 ml mleka,
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 plastry szynki,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Do smażenia:
- 1 łyżka sklarowanego masła,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Jak zrobić chleb w jajku na patelni?
Sposób przygotowania:
- Na początku z jajka i mleka ubijam jednolitą mieszaninę. Doprawiam ją gałką muszkatołową i świeżo startym pieprzem.
- Na kromkach chleba ułożyłam plastry szynki i sera. Od góry zamknęłam pozostałymi kromkami.
- Chleb moczyłam w mleczno-jajecznym płynie.
- Na patelni z grubym dnem roztopiłam łyżkę masła z łyżką oleju.
- Gdy tłuszcz się rozgrzał, położyłam chleb w jajku na patelni i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Przed podaniem chleb w jajku z szynką i serem posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Chleb w jajku z piekarnika
Alternatywną metodą wobec chleba w jajku z patelni jest przygotowanie go w piekarniku. Wystarczy wymieszać składniki, zanurzyć kromki chleba i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem naczyniem żaroodpornym. Wierzch można posypać dodatkową porcją sera. Taki chleb w jajku z piekarnika zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Aż ser się rozpuści, a kromki zarumienią. Przekąska znakomicie smakuje podana z posiekaną natką pietruszki, listkami bazylii i polana sosem np.: tysiąca wysp.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?