Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Wieluniu. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Wieluniu
Polecane lodziarnie w Wieluniu Kerkez
Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie w Wieluniu. Bez wątpienia lody są nieodłącznie związane z wakacjami. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Wieluniu.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Wieluniu?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Wieluniu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Wieluniu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Wieluniu?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego względu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To zazwyczaj sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Krótko o historii lodów

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Po raz pierwszy przepis na ten wykwintny deser został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. Wówczas przysmak ten był obecny jedynie na dworze królewskim, a w późniejszym okresie na stołach szlacheckich.

Szerszą popularność lody zyskały jeszcze przed wojną. Były one sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa w dwóch złączonych ze sobą waflach. Powstawały także lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto