Jednym ze sposobów promowania potraw z jagniąt jest wydana właśnie książka "Jagnięcina na 101 sposobów", której promocję zorganizowano w czwartkowy wieczór w Nowym Sączu.
- Dziś na rynku jest głównie jagnięcina nowozelandzka sprzedawana po pięćdziesiąt, a nawet siedemdziesiąt złotych za kilogram - mówi Grzegorz Tabasz ze stowarzyszenia Greenworks, jeden z wydawców książki. - Kiedy w Sączu zostanie otwarta ubojnia, to o wiele lepsze mięso jagniąt będzie w sklepach i to w o wiele niższej cenie.
Na Sądecczyźnie od kilku lat trwa nakłanianie hodowców do tworzenia owczych stad a konsumentów do sięgania po produkty owcze. W ramach programu "Złote runo" hodowlą owiec zajęło się dziewięciu producentów. Dziś mają już ponad 400 owiec.
Uczestnikiem tej kampanii jest od wielu lat były właściciel Optimusa, dziś hodowca owiec i producent serów owczych Roman Kluska, który też zaangażował się w wydanie wspomnianej książki.
Dla Czytelników mamy kilka egzemplarzy. Wystarczy przyjść do naszej sądeckiej redakcji w poniedziałek o godz. 12 z aktualnym wydaniem "Gazety Krakowskiej".
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?