Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kwas chlebowy wybierz na zdrowie

Ola Glegoła
Chce Ci się pić? Woda, cola, sok pomarańczowy… A może kwas chlebowy. Jest coraz bardziej popularny i dobrze, bo nie tylko doskonale gasi pragnienie. Wzmacnia odporność, reguluje trawienie i wspomaga leczenie wielu dolegliwości.

Kwas chlebowy to samo zdrowie. Do tego orzeźwia i gasi pragnienie. Jest idealny na upały, zwłaszcza jeśli podajemy go w wersji schłodzonej. Napój w stu procentach naturalny, powstaje w wyniku fermentacji chleba z dodatkiem cukrów i owoców. Picie napoju ma wiele zalet. I nie tylko na nasze zdrowie wpływa pozytywnie.
Ma lekko słodkawy zapach i posmak świeżo wypieczonego bochenka chleba. Każdy z nas znajdzie dla siebie idealną wersję. Możemy wybierać wśród różnych rodzajów i smaków, bo wszystko zależy od tego z jakich składników jest zrobiony. Może być razowy, żytni, pszeniczny, a nawet żurawinowy czy śliwkowy. Ma naturalny gaz, który powstaje w wyniku fermentacji. Na rynku dostępnych jest kilka firm produkujących napój. Który wybrać by mieć pewność, że jego jakość jest najwyższa?

- Kwas chlebowy ma dużą zawartość witamin z grupy B, C, składników mineralnych, a także bakterii i enzymów. Wzmacnia nasz układ odpornościowy, a także wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, przez co dobrze działa na przemianę materii i trawienie. Jeśli cierpicie na schorzenia jelit, cukrzycę, astmę, czy zapalenie stawów, to pora spróbować kwasu chlebowego – mówi Beata Prusińska, dietetyk, Centrum Dietetyczne Naturhouse.

Osoby pijące kwas chlebowy trzy razy rzadziej zapadają na przeziębienia czy grypę. Kupując kwas chlebowy zwróć uwagę na informację z jakiego rodzaju składników powstał. Dobrze jeśli są to słody jęczmienny i żytni (czasami pszenny lub z domieszką mąki razowej) z dodatkiem cukru czy drożdży. Najważniejszą chyba informacją jest to czy w składzie kwasu chlebowego nie ma barwników, substancji słodzących. - Wprowadzając kwas chlebowy do codziennej diety należy również pamiętać, że oprócz witamin i bakterii kwasu mlekowego dostarcza on również pewnej dawki węglowodanów, a co za tym idzie kalorii, dlatego też pamiętajmy aby spożywać go przy posiłkach – dodaje Prusińska.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na mazowieckie.naszemiasto.pl Nasze Miasto